بررسی هنر قواره بری ( با مطالعه ی بناهای قاجاری اصفهان)
چکیده :
هنر قواره بری و اسلیمی سازی از ترکیب و تلفیق شیشه و چوب می باشد که بیشتر با طرح های بته جقه ، شبیه پارچه های ترمه در ذهن مردم نقش بسته است و در آراستن معماری منازل و ساختمان های عمومی درعصر صفویه ، قاجار و پهلوی بیشتر بر روی ارسی ها ، درب ها و پنجره ها استفاده شده ، و از لحاظ تکنیک و ساخت زیرشاخه هنر گره چینی می باشد .
در این مقاله سعی شده مطالعه و تحقیقی بر روی هنر قواره بری ، تاریخچه ، مراحل ساخت ، واکاوی خصوصیت های هنری ، نقوش به کار رفته در آن با مطالعه عمارتهای قاجاری در اصفهان و تاکید بر سه عمارت ( خانه حقیقی ، انگورستان ملک ، خانه قزوینی ها ) پرداخته شود .
این پژهش به صورت توصیفی-تحلیلی می باشد و مطالب به سبک کتابخانه ای و میدانی (حاوی تصاویری از آثار هنر قواره بری ، مدل های مورد بررسی و آنالیز نقوش آن) جمع آوری شده است. نتیجه ی این تحقیق نشان گر آن است که بیشتر نقوش کار شده در این هنر را که میشود آن را هنری قاجاری لحاظ کرد ، گردان می باشند و شامل چهار دسته ی شاخص 1- هندسی 2- گیاهی 3- حیوانی 4- متفرقه است . در این هنر طرح و نقش قواره بری اجرایی در مکان های مختلف طبق کارکرد عمارت ها متفاوت بوده است . بررسی هنر قواره بری و کاربرد و اهمیت آن در تزیینات بناها به منظور بازسازی وضعیت رو به افول این هنر لزوم انجام این تحقیق را نشان می دهد .
واژه های کلیدی : قواره بری ، اسلیمی بری ، اسلیمی چینی، دوره ی قاجار ،بناهای اصفهان ، نقوش ، گره چینی ، ارسی سازی